Japonský zelený čaj – Téměř posvátný nápoj japonského ostrova

Japonský zelený čaj Bancha

Bancha je zelený čaj pěstovaný v Japonsku již mnoho let. Nejen v jeho domovině, ale i u nás je velmi oblíbený. Proč?

Oproti jiným zeleným čajům obsahuje relativně málo povzbudivých látek, teinu a kofeinu. Právě proto je vhodný na celodenní pití k jakékoli duševní činnosti, k práci, kreativnímu přemýšlení nebo meditaci. Je mírně zásaditý, což vyhovuje zubní mikroflóře, tedy nepodporuje zbytečně vznik kazů.

Chuť a vůně

Chuť je melodická, lehká, mírně sladká a svěže svíravá, jen s nádechem hořkých podtónů. V ústech pohladí, polaská patro, ale nedráždí zbytečně chuťové pohárky svíravostí či jinou výraznou složkou. Chuť se dá popsat jako zaoblená, vyvážená. Je to čaj, který neurazí dlouholetého pijáka čaje, ani nováčka. Nemá příliš výrazného aroma, vůně připomínající trávu je příjemná a vhodná k lehkým jídlům asijského charakteru. Chuť nepřipomíná exotické plodiny ani zde není přítomen kouř. Konzumace čaje Bancha nevyvolává hlad, ale přesto povzbuzuje činnost zažívacího traktu, podporuje peristaltiku střev a v ledvinách urychluje práci s tekutinami.

Vzhled

Pochází z čajovníku čínského, které se pěštují na výrobu čaje Sencha, ovšem pro čaj Bancha dochází ke sklizni o něco později a z nižších větviček. Proto je v Banchi menší obsah teinů, než například v Senchi. Přesto je chuť stále lahodná a intenzivní. Bancha má relativně velké lístky svěže zelené barvy, které jsou nestejnoměrně svinuty. Ani při převozu nedochází k jejich rozdrcení, protože jsou pevnější a méně se lámou, než lístky z horních větviček. Na rubu ani líci nenesou stříbrné chloupky, protože ty se také pojí pouze s nejmladšími výhonky. Nálev z čaje je světle žlutý.

Čaj Bancha je známý a v Evropě běžně k dostání v obchodech s čaji. Dá se říci, že je to skutečná čajová klasika, základní japonský čaj, který Japonci dennodenně pijí.

Napsat komentář