Japonský zelený čaj Sencha
Japonský zelený čaj – Téměř posvátný nápoj japonského ostrova

Japonský zelený čaj Sencha

Zelený čaj Sencha je nejoblíbenějším a nejexportovanějším japonským čajem. Začátek sklizně obvykle připadá na začátek května a první čaj se nazývá Shincha. Má mezi ostatními významné postavení a považuje se za absolutně nejlepší co se kvality, chutě a čerstvosti týče.

Proces zpracování

Ihned po sklizni čaj krátce prochází párou, aby se zabránilo jeho oxidaci. Díky tomuto procesu se uchovává barva, chuť a vůně čaje, a především jeho výživové hodnoty. Poté, co jsou lístky srolovány do typických ruliček, čaj se suší. Úlomky, silnější nesprávně srolované listy, poupata či stonky jsou vytříděny a později se využívají pro jiné typy čajů.

Chuť a účinky čaje Sencha

Hlavními účinnými látkami jsou tanin (tříslovina), kofein, theanin a vitamín C. Tanin je látka, která dodává charakteristicky ostrou a trpkou chuť. Kofein je zdrojem jeho hořkosti a theanin je aminokyselina, která kromě své specifické chuti má relaxační účinky.

Nejzajímavější je tento čaj pro vysoký obsah vitamínu C. Čajovník je po celou dobu svého růstu vystaven slunci, díky čemuž obsahuje ze všech zelených čajů nejvíce vitamínu C. V závislosti na kvalitě daného čaje, vypití 4 až 5 šálků odpovídá přibližně polovině denní doporučené dávky.

Jak připravit čaj Sencha

Sencha je svěží čaj, který se pije jak teplý, tak studený. K docílení ideální chutě je potřeba si dát pozor na tři věci – kvalitu vody, její teplotu a dobu louhování. Mělo by se jednat o vodu pramenitou a k prvnímu nálevu by voda neměla překročit 80°C a louhování by mělo být mezi 1-2 minutami. K druhému nálevu použijte teplejší vodu, ale pouze několik vteřin louhování. Třetí nálev pak může být delší a to 40 – 60 vteřin.

Best before

Čaje mají datum “Best before” (tj. datum, před kterým má čaj nejlepší vlastnosti a chuť.) Čaj se samozřejmě dá pít i později, pouze jeho chuť již není tak svěží. Navzdory dojmu, který v nás suchý produkt zanechává, čaj není určený k dlouhodobému skladování a to ani v neotevřeném balení. Poté, co je čaj otevřen, by se měl vypít během dvou týdnů a je proto vhodné kupovat pouze tolik čaje, kolik zvládnete vypít během čtrnácti dnů.

Napsat komentář