Vietnamský zelený čaj

Vietnamský zelený čaj – Che N’hai

Zelený čaj Che N’hai pochází z Vietnamu. Vietnam je hojně navštěvovanou asijskou zemí, která kromě jiných krás vyniká nekonečnými čajovými plantážemi s historií a tradicí sahající daleko do minulosti. Che N’hai je poměrně výjimečnou odrůdou vietnamského zeleného čaje doplněného o výraznou složku květů jasmínu. Je pro něj specifická podmanivá, vábivá a plná nahořklá vůně s neuvěřitelně výraznými tóny právě již výše zmíněného jasmínu, díky němuž při slévání nálev provoní celou místnost. Jeho konzumace vzrostla především pro jeho rychlé povzbuzující účinky a dobrou pitelnost. Che N’hai se vyznačuje, jako spousta dalších vietnamských čajů, trávově-mořskou barvou, která je charakteristická v jeho slabě zbarveném odvaru.

Chuť

Chuť tohoto čaje je velice specifická a s jiným čajem nezaměnitelná. Vyznačuje se nahořklým základem, jemně svíravou nahořklou složkou a plnou jasmínovou složkou, která dominuje po polknutí doušku v celých ústech. Člověku zůstane lehounce nahořklá složka na jazyku, a naopak sladké květové a medové prvky na patře. Lehounká travnatá složka se ozývá v pozadí a všechny tyto složky dodávají čaji na plnosti. Dohromady vzniká sehraný, výrazný, až zvláštně elegantní a vláčný celek, který je příjemný na převalování v ústech. Celá chuť nepůsobí vůbec uměle, ale naopak budí v ústech konzumenta svěží a přírodní dojem. Závěr je sice lehce nahořklý, ale v celku spolu hezky ladí hořká a sladká chuť dohromady, aniž by jedna druhou přebíjela.

Zajímavosti

Zajímavostí je, že se tento čaj dá konzumovat jak teplý, tak studený. Složky, které obsahuje se dokáží vzájemně propojit a vyvážit při jakékoliv teplotě. Che N’hai je totiž vysoce osvěžující, a tak se může stát součástí sychravého podzimního večera, ale naopak i letního posezení s přáteli na zahradě.

Napsat komentář