Vietnamský zelený čaj
Druhy zeleného čaje,  O čaji

BIO zelený čaj

Kvalita se u zelených čajů vyplatí

Zelený čaj je druhý nejvíce rozšířený nápoj na světě a o jeho blahodárných účincích na lidský organismus není pochyb a dokládá to mnoho studií.

V dnešní době je stále více lidí ochotných si za kvalitu produktů, které jsou ke konzumaci připlatit, a tak se poptávka po bio zeleném čaji každým rokem zvyšuje a lidé spíše sáhnou po osvědčené značce s doporučením od spotřebitelů. Stejně tak hlad po informacích, odkud čaj pochází, v čem je jedinečný.

Kvalitní čaje v bio kvalitě

Jeden z nejžádanějších kvalitních bio zelených čajů je MATCHA ČAJ, japonský čaj pro znalce. Tento přímo v Japonsku pěstovaný čaj roste ve specifických klimatických podmínkách a je zpracovaný tradičními metodami. Týdny před sklizní jsou rostliny Matcha zakryty tak, aby měly správný stupeň zastínění. Tímto osvědčeným procesem se zvýší obsah chlorofylu (podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje okysličování tkání, což posiluje odolnost vůči námaze, pomáhá k čištění jater), který dodává tomuto čaji jiskrnou telenou barvu. Po sklizni jsou lístky před sušením udržovány v páře, aby se zabránilo oxidaci. Po usušení se melou v kamenných mlýnech na prášek.

Při japonských obřadech se tento čaj pije již 900 let

Další japonský poklad je bio zelený čaj BANCHA. Bancha je čaj, který je velice ceněný. Existuje ve dvou variantách:

HOJICHA – čaj z listů odrůdy Camellia Japonica

KUKICHA – čaj získaný z opečených větviček této tříleté rostliny

Bancha se podává bez bílého cukru. Pro děti je možné přidat trošku jablečné šťávy, hrozinky nebo med.

Připomeňme si, jak si čaj vychutnat

Běžně se zelený čaj doporučuje v množství 3-4 šálky denně. Využívá se také k výrobě lisovaných tablet. Prášek se používá například k výrobě dezertů (koláče, zmrzlina) a i zde je nejlepší volbou bio kvalita.

Pří přípravě zeleného čaje, hlavně toho kvalitního, nezapomeňte že vroucí voda snižuje kvalitu čaje. Ideální teplota vody je 70-80 °C. Pokud necháte lístky louhovat dlouho, bude mít hlavně méně kvalitní čaj výraznou „taninovou“ chuť. Proto stačí louhovat 1-2 minuty. Zajímavostí je, že čím máte kvalitnější zelený čaj a v bio kvalitě, tato nepříjemná příchuť, která je někdy označovaná jako „kovová“, se u něj nevyskytuje a klidně se může louhovat 4-5 minut.