O čaji

Jak dlouho vydrží zelený čaj

Zelený čaj má, stejně jako ostatní nápoje a jídla, určitou trvanlivost. Může se zdát, že vydrží dobrý i několik let. Opak je ale pravdou. Přestože na čaji není stáří vidět tak snadno, jako na čerstvém ovoci nebo zelenině, chuť ho prozradí.

Může se zelený čaj zkazit?

Zelený čaj, stejně jako jakýkoliv jiný čaj, káva nebo jiná potravina, musí mít na obale takzvané datum minimální trvanlivosti. Znamená to, že po vypršení tohoto data je nebezpečné jej pít?

Rozhodně ne. Stejně tak to ale neznamená, že čaj bude až do tohoto data stoprocentně kvalitní. Je velký rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti, dobou, kdy čaj zůstane čerstvý a reálným časem, po který můžete čaj užívat.

Minimální a skutečná doba trvanlivosti zeleného čaje

Minimální doba trvanlivosti je datum, které musí výrobce ze zákona uvést na obale. Toto datum znamená, že při dodržení správných skladovacích podmínek a také bez poškození obalu, surovina nepodléhá zkáze. Je tedy bezpečné ji konzumovat.

Výrobci čajů a kávy často uvádí dobu minimální trvanlivosti v řádu měsíců i let. Znamená to, že chuť bude po otevření stále stejně kvalitní? Obvykle ne. Znamená to pouze, že produkt nebude závadný a udrží si své základní vlastnosti. Pravděpodobně ale ztratí kvalitu i část aroma a chuť bude mdlá.

Není možné jednoznačně říct, jak dlouho před nebo po datu trvanlivosti bude čaj dobrý. Každý čaj má jinou trvanlivost, záleží na typu, kvalitě i na způsobu skladování.

Jak dlouho si zelený čaj udrží chuť

Zelený čaj má ze všech druhů nejkratší trvanlivost (co se týče kvality, viz výše). Je ceněný především pro svou čerstvou chuť, právě proto si ho nejvíce vychutnáte krátce po sklizni. Dobrý ale vydrží i 12 až 18 měsíců.

Správné skladování zeleného čaje

Existuje 5 faktorů, které ovlivňují kvalitu čaje. Je to:

  • vlhkost,
  • teplota,
  • pachy,
  • kyslík a
  • světlo.

Čaj tedy skladujte tak, abyste ho před těmito vlivy ochránili. Rozhodně se vyhněte skleněným dózám, sáhněte ideálně po vakuových a čaj uchovávejte ve skříňce, ke které se nedostane teplo radiátoru nebo trouby a vlhkost lednice.