Zelené čaje
Zelený čaj, nazýván, též „pravým čajem“, je jedinečný svou výrobou. Prochází totiž při svém zpracování minimální oxidací. Nejpopulárnější je pití zeleného čaje v zemích jeho výroby, tedy v Číně, Tchaj-wanu, Japonsku a na Středním Východě. V posledních letech se také rychle rozšířil do zemí západní Evropy a Severní Ameriky, kde je tradičnější čaj černý.
Zelené čaje se liší dle místa jejích růstu a výroby na čaje čínské, japonské, a ostatní zelené čaje.
Zelený čaj – různé druhy
Jelikož je rozsah pěstování čaje v Číně obrovský, jednotlivé druhy se dělí do skupin, dle provincií, kde jsou pěstován. Tak známe provincii Zheijang, Hubei, Henan a další. Nejvíce druhů nejznámějších zelených čajů pochází z provincie Zheijang, jako je vynikající Longjing, v překladu dračí stuha.
Příprava zeleného čaje
Příprava čaje všeobecně je velice jednoduchá a po staletí stejná. Lístky čaje se zalijí horkou vodou. Stupeň teploty vody se při prvním nálevu pohybuje mezi 60 – 80 °C. Při dalších nálevech, u čajů, které jsou pro více nálevů vhodné, se pak teplota může zvýšit.
Nikdy se však čaj nezalívá vodou vařící, a to z důvodu vyluhován tříslovin a dalších substancí čaj pak může mít nahořklou pachuť. Pokud je zase voda příliš studená, vonné a chuťové složky čaje se neuvolní a čaj Máchu naopak mdlou, nevýraznou, vodovou.
Účinky čaje
Čím je však zelený čaj od ostatních tak odlišný, je jeho velká škála zdraví prospěšných vlastností. Vzhledem k tomu, že v Číně se čaj pije již 5 000 let, jsou Číňané také první, kteří začali využívat čaj při léčbě různých zdravotních obtíží.
Předně se používal proti únavě, dále pak od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran a ž po snižování horečky krevního cukru a při problémech s trávením. Země, které z tradičního čínského lékařství historicky úzce souvisejí, jako Indie, Japonko a Thajsko, čaj ve své tradiční medicíně používaly též.