Zelený čaj – Pi Lo Chun
Čínský zelený čaj Pi Lo Chun všechny okouzlí svou neodolatelnou ovocnou chutí s podtónem broskví, meruněk a mnoho dalšího. Jedná se o velice kvalitní čaj, který je silný; jeho trpkost je však zanedbatelná. Po zalití čaje místností prostoupí svěží květinové aroma, které přímo láká k napití.
Unikátní sklizeň
Čaj Pi Lo Chun pochází z čínské provincie Jiangsu. Čajové zahrady v této vlhké oblasti fungují na velmi zajímavém principu. Mezi čajové keře jsou zde totiž vysazovány broskvoně a další ovocné stromy. Proč? Důvodem je fakt, že čajové lístky pohlcují okolní vůně a pachy.
Z tohoto důvodu mají lidé sklízející tyto čajové lístky zakázáno kouřit a používat parfémy. Další zajímavostí je samotná sklizeň. Ta totiž probíhá pouze v jednom dni za celý rok. Sběrači čaje trhají pouze nejvíc aromatické špičky, které se poté pečlivě svinují.
Smaragdové spirálky jara
K čaji Pi Lo Chun se váže mnoho legend. Jednou z nich je legenda o původním názvu tohoto čaje. Kdysi si prý sběrači čaje strkali čajové lístky pod oblečení, kde se tyto lístky teplem zahřály a začaly vydával silné aroma. Původní jméno tohoto čaje tak v překladu znamenalo strašlivá či šokující vůně.
Císaři Kang Xi se však toto jméno prý nelíbilo. Tento čaj si velice oblíbil, a rozhodl se proto jeho nelichotivý název změnit. Nové jméno Pi Lo Chun získal dle svého stočeného tvaru a období sklizně. Dnes se mu tedy přezdívá smaragdové spirálky jara.
Špička mezi čínskými čaji
Tento čaj je mezi svými konzumenty velice oblíbený. Patří mezi deset nejslavnějších čínských čajů a vyznačuje se hladkou, ale přesto plnou chutí. Je osvěžující a hodí se pro popíjení během celého dne.
Tento čaj není vhodný pro dlouhodobé skladování, stejně jako ostatní zelené čaje z jara. Již po roce začíná Pi Lo Chun stárnout, a proto se doporučuje vypít ho maximálně do 18 měsíců.