Dopřejte si zelený čaj s citrónem. Jaké jsou jeho výhody?
Zelený čaj představuje doslova zásobárnu zdraví prospěšných látek. Vytěžit z něj však můžeme ještě mnohem víc. Jak?
Čaj s citronem, bojovník s viry a dalšími neduhy
Vytěžit z lahodného nápoje vyšší množství účinných látek je jednoduché. Stačí přidat citrón. Citróny jsou známým zdrojem vitamínu C. A právě ten se postará o to, že se vyšší množství antioxidantů katechinů vstřebá do lidského těla.
Katechiny jsou látky, které jsou podobné flavonoidům. Rozšířeny jsou ve vyšších rostlinách a výjimkou není ani čajovník. Můžeme je společně zařadit do skupiny tzv. polyfenolů. Působí jako antioxidanty.
Pití čaje je proto velmi dobrou prevencí proti bakteriím a virům. Ochránit nás tak může zejména v období chřipek a nachlazení.
Mezi další zdraví prospěšné účinky polyfenolů patří jejich schopnost působit preventivně proti rozvoji rakoviny a srdečně cévním onemocněním. Rovněž brání stárnutí buněk a podílejí se na snížení degenerace tkání.
Se zeleným čajem zhubnete
Zelený čaj se využívá i jako podpůrný prostředek pro hubnutí. Toho lze dále využít, pakliže si k němu přidáme citron. Ten totiž napomáhá spalovat tuky. Současně citrony díky obsahu pektinu umožňují udržet pocit nasycení.
Pití čaje s citrónem však zaručeně není škodlivé. Fakt, že by snad měla konzumace tohoto nápoje přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, patří k usilovně tradovaným mýtům. Nic podobného odborné zdroje nepotvrdily.
Výhoda přidání citronu může tkvět i v čistě subjektivních chuťových preferencích. Komu čaj ve své „základní“ podobě nevyhovuje, může přídavkem citrónu změnit jeho chuť a vyzkoušet, zda je pro něj v této variantě čaj lépe přijatelný.
A pozor, abychom skutečně podpořili účinky čaje na naše zdraví, měli bychom si kupovat čaj sypaný, tedy nikoli ten, který se prodává v sáčcích. Z hlediska chuti jsou sáčkové čaje méně komplexní.