Čínský zelený čaj Lung Ching
Pokud se budeme bavit o skutečném skvostu mezi zelenými čaji, čaj Lung Ching si toto označení právem zaslouží. Celým názvem Lung Ching Xi Hu, nebo také Dračí studna, patří mezi jeden z nejproslulejších čínských zelených čajů. Poznáte ho díky velkým plochým lístkům hráškové barvy. Má příjemně ochlazující účinky a jemně nasládlou, oříškovou chuť.
Odkud pochází
Čajové plantáže se rozprostírají kolem jezera Xi–Hu u města Chang-čou na jihovýchodním pobřeží Číny. Sklizně zde probíhají především na jaře a následuje po nich pečlivé třídění listů, sušení a pražení. Listy čaje jsou ručně sbírány a praženy ve velké pánvi, kde neustálým promícháváním a stlačováním získávají svůj typický plochý tvar. Celý tento tradiční proces dává čaji nezaměnitelnou intenzivní chuť a vůni.
Trvanlivost
Dračí studna patří mezi trvanlivé čaje, které vydrží až 3 roky. V prvních měsících si zachová největší svěžest a poté se jeho chuť postupně ustálí a dozraje.
Příprava čaje
Tři čajové lžičky zalijeme půl litrem vody o teplotě 70 – 80 °C. Louhujeme ideálně 2 – 3 minuty a z jedné várky můžeme připravit až 3 nálevy.
Nálev, vůně a chuť
Nálev má čirou, jemně žlutou barvu. Po přičichnutí typickou nasládlou a praženou vůni. Jeho chuť vás příjemně osvěží v teplých letních dnech. Lehká a sladká dochuť s travnatými tóny má středně dlouhé doznívání a zanechá po sobě lehký oříškový dotek bez trpkosti a svíravosti.
Účinky
Tento čaj má příjemné chladivé účinky a dle tradiční čínské medicíny dokáže z těla odstranit vnitřní horko. Přináší osvěžení a dlouhodobé povzbuzení bez vedlejších návykových účinků. Má antioxidační účinky a podporuje fyzickou i mentální aktivitu.
Čaj je v samotné Číně velmi ceněný a na některých místech, kde se pěstuje i přísně střežený. Obyvatelé ho považují za svůj národní nápoj, jsou na něj patřičně hrdí a zahraničním hostům ho servírují jako ukázku tradičního a jedinečného čajového prožitku.
Jedná se o opravdový klenot mezi zelenými čaji, což sami poznáte hned, jakmile ho ochutnáte.