Matcha čaj – japonský životabudič

Jak správně připravit matcha čaj

Matcha čaj je velmi oblíbený práškový japonský zelený čaj, který je navíc zdraví velmi prospěšný. Ať už si přejete konzumovat jakýkoliv druh čaje matcha musíte ho připravit správně. Jedině pak si jej můžete doopravdy vychutnat.

Usucha

Usucha je řídký matcha čaj s pěnou. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 2 gramy čaje matcha
  • 60 mililitrů horké vody
  1. Vezměte sítko a umístěte jej na malou čajovou misku. Do síta nasypte 2 gramy čaje matcha a začněte jej prosívat do misky. Tímto způsobem oddělíte nepotřebné velké kusy od hladkého prášku a váš čaj bude jemnější.
  2. Na další krok budete potřebovat 60 mililitrů vody o teplotě mezi 75 až 80 °C. Tuto vodu nalijte do samostatného čajového šálku.
  3. Horkou vodu pomalu nalévejte do misky s čajem. Tento postup zabrání tvorbě hrudek.
  4. Nyní čaj 10 až 15 sekund šlehejte. Použijte na to speciální bambusovou metličku, tzv. chasen. Rozhodně nepoužívejte nic kovového, protože to může ovlivnit chuť čaje. Pokud si přejete pěnu, metličkou opisujte písmeno M, jestli toužíte spíše po jemném čaji, opisujte písmeno O.
  5. Nalijte čaj do šálku a ihned jej vypijte.

Koicha

Tento druh matcha čaje je spíše hustý a silný. Na přípravu Koichy potřebujete:

  • 4 gramy matcha čaje
  • 60 mililitrů horké vody
  1. Opět je potřeba čaj prosít, aby se v prášku nenacházely velké kusy.
  2. Do čistého šálku nalijte 60 ml vody o teplotě mezi 75 až 80 °C. Používejte filtrovanou nebo pramenitou vodu. Běžná voda z vodovodu obsahuje příliš mnoho minerálů, které mohou ovlivnit chuť čaje.
  3. Asi 30 ml (tedy polovinu) horké vody pomalu nalijte do misky s matchou tak, aby se neutvořily hrudky.
  4. Bambusovou metličkou (chasenem) čaj promíchejte. Dělejte s ní spíše kruhové pohyby, ale můžete opisovat i tvar kříže. Míchejte, dokud čaj nezhoustne.
  5. Zbylých čistých 30 ml vody do čaje nalijte a promíchejte. Dělejte půlkruhové pohyby a opět k tomu použijte bambusovou metličku. Míchejte dokud matcha nezřídne.
  6. Nalijte čaj do šálku a ihned vypijte. Pokud budete s konzumací čekat dlouho, čajový prášek se usadí na dně šálku.

Napsat komentář