Japonský zelený čaj – Hōjicha
Původ
Hōjicha je japonský zelený čaj, který byl poprvé zaznamenán ve 20. letech minulého století. V rámci úspor se japonští obchodníci pustili do pražení čajových větviček, které byly bez dalšího užitku vyhazovány. Chuť čaje se brzy stala oblíbenou a vyhledávanou, díky čemuž se čaj velmi rychle rozšířil do celého Japonska a později do celého světa. Nejlepší sklizně se nacházejí na západním ostrově Kjúšú, odkud pochází i světově známá Matcha, za kterou bývá Hōjicha často zaměňována.
Charakteristika
Kromě místa původu spolu mají tyto čaje ovšem pramálo společného. Hōjicha se vyznačuje tím, že se vyrábí z pozdně nasbíraných lístků, které se po napaření tradičním postupem praží nad dřevěným uhlím, což čaji dodává jeho osobitou červeno-hnědou barvu. Jeho chuť je lehce kouřově nasládlá a dala by se přirovnat ke karamelu, s ořechovými podtóny. V jeho vůni vynikají tóny čerstvě upečeného sladkého cukroví a kaštanů. Již v prvním doušku člověk pocítí svěží nasládlou chuť s citrusovými podtóny, která je unikátní a nezaměnitelná. Právě komplexita chutí a kvalita je důvodem, proč se k pití tohoto čaje lidé rádi vracejí.
Účinky
K výhodám, které pití čaje Hōjicha přináší, jsou příznivé účinky na zažívání. Právě proto jej lidé v Japonsku popíjejí zejména během stolování, nebo po něm. Dá se skvěle párovat s orientální kuchyní, ale připojením k těžším pokrmům klasické české kuchyně neuděláte chybu. Díky velmi malému obsahu kofeinu jej můžete konzumovat v jakoukoliv denní, večerní, či noční hodinu nebo jej připravit dětem, ale i starším. Kromě pozitivního působení na naše zažívání a nízkého obsahu kofeinu, má tento čaj také hřejivé účinky, které způsobují velmi příjemný pocit po celém těle. Tímto se Hōjicha stáva jasným během chladnějších dní favoritem číslo jedna.