7 důvodů proč pít zelený čaj
O čaji,  Zelený čaj zdraví

7 důvodů proč pít zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nápojů, které v mnohém prospívají lidskému zdraví. Existuje více důvodů, proč se vyplatí zelený čaj pravidelně pít.

Slouží jako prevence rakoviny

Zelený čaj funguje jako prevence proti jedné z nejrozšířenějších nemocí – rakovině. Snižuje riziko rakoviny žaludku, ledvin, prostaty, prsou a mnoha dalších.

Pomáhá udržovat přiměřenou hmotnost

Další častou příčinou úmrtí jsou kardiovaskulární choroby. Zelený čaj snižuje hladinu cholesterolu v krvi, což zároveň vede k poklesu rizika infarktu nebo cukrovky.

Udržuje zdravé zuby a dásně

Některé infekce se šíří v důsledku špatné zubní hygieny. Kromě pravidelného čištění zubů prospívá i pití zeleného čaje, protože látky v něm obsažené mají sílu zničit bakterie. Jako bonus je tu skutečnost, že člověk bude mít čistší, voňavější dech.

Povzbuzuje mozek

Tuto vlastnost zeleného čaje ocení snad všichni lidé, od studentů po pracující. Zelený čaj obsahuje kofein (byť ne v takovém množství jako černý čaj nebo káva), takže dokáže nabudit mozek. Vede k lepšímu soustředění, člověk má po vypití šálku zeleného čaje více energie.

A chrání mozek před stárnutím

Zelený čaj má pozitivní vliv na mozek nejen z krátkodobého (příliv energie), nýbrž i z dlouhodobého hlediska. Jak člověk stárne, látky obsažené v zeleném čaji pomáhají chránit před nemocemi typu Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Obě tyto nemoci mají negativní dopad na lidské myšlení a Alzheimer navíc může vést – mimo jiného – k předčasné demenci.

Chrání proti řídnutí kostí

Řídnutí kostí zní jako problém, s nímž se většinou potýkají starší lidé, ale proč s prevencí nezačít brzy? Zelený čaj povzbuzuje vytváření minerálů, které udržují kosti silné a zdravé.

Prodlužuje život

Kdo by nechtěl žít co nejdéle – a zdravý? Zelený čaj nejenom prospívá celkovému zdraví, ale rovněž prodlužuje život. Z provedeného výzkumu starších dobrovolníků vyplynulo, že ti, kteří pravidelně pili zelený čaj, měli během sledovaného období až o 76 procent nižší riziko úmrtí.