O čaji

Jak pěstovat zelený čaj

Zelený čaj je nápoj nejen chutný, ale také našemu tělu nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Můžete si jej zkusit vypěstovat i doma a pak si můžete pravidelně vychutnávat tento lahodný nápoj, který si připravíte z čerstvých čajových lístků. Jeho chuť bude sice trochu slabší, než ta, kterou mají lístky vyrůstající v tropických oblastech, ale zdravotní benefity si zachovává.

Zelený čaj se připravuje z listů čajovníku čínského, které neprošly procesem fermentace. Díky tomu si uchovaly všechny prospěšné látky.

Pěstování čajovníku

Můžete si pořídit již předpěstovanou rostlinku nebo si ji můžete vypěstovat sami, ze semínek.

Substrát, zálivka a umístění rostliny

Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, pořiďte si nejen semínka, ale i vhodný substrát, který by měl být mírně vlhký a kyselejšího charakteru, s nízkým obsahem vápníku. Semínka vložte na dva dny do vody a teprve o dvou dvou dnech je umístěte do substrátu, kde budou klíčit asi 6 – 8 týdnů. V tomto období je potřeba substrát udržovat stále vlhký. Také zajistěte stálou teplotu, asi 20 ºC. Pro květináč vyberte místo s dostatkem světla, ale pozor na přímé sluneční paprsky. Jakmile se objeví první rostliny, je potřeba je pravidelně rosit. Pod květináč také můžete umístit misku s vodou. Zálivka by měla být z vody měkké.

Pokud chcete docílit toho, aby byl keřík košatý, musíte mladou rostlinku pravidelně zaštipovat. Z odštípnutých kousků si můžete připravit první čaj. Pravidelná sklizeň však bude možná až tak po dvou letech růstu. Ideální období je na začátku a na konci léta.

Přesazování

Rostlinu musíte také pravidelně přesazovat do větší nádoby a to vždy jednou za dva až tři roky. Při přesazování dejte pozor na kořeny. I jejich malé poškození může způsobit opadání rostliny. Někdy dokonce může celá rostlina zahynout.

Péče v zimním období

Rostlina zůstává zelená i během zimy, ale vyžaduje větší péči. Potřebuje především dostatek světla, pravidelně zalévat a také stabilní okolní teplotu. Ta by neměla klesnout pod 10 ºC.