Zelený čaj s mlékem
V zemích Velké Británie je zvykem pít černý čaj s mlékem, co je však zajímavé, že přidat mléko si můžete i do čaje zeleného a ani nemusíte být anglický lord nebo lady. Původně tento zvyk vznikl díky jemnému porcelánu, který při nalití horké vody praskal a tak do čaje Angličané začali přidávat mléko, stejně jako do kávy. Tento způsob podávání se později rozšířil do celého světa.
Jak zelený čaj, tak mléko má mnoho benefitů a jejich kombinace je velmi přínosná pro zdraví. Nejen, že po nalití mléka do čaje dosáhnete příjemně pastelové zelené barvy, ale také vás ranní šálek povzbudí a zasytí.
Účinky na organismus
Zelený čaj sám o sobě má příznivé účinky na metabolismus a napomáhá hubnutí, přidané mléko je velmi dobře stravitelné a obsahuje vysoký obsah bílkovin. Tak máte pocit plnějšího žaludku a nesníte tolik jídla, jako obvykle. Navíc obě látky působí příznivě na střeva a trávicí soustavu.
Jak zelený čaj, tak mléko jsou zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako vitamin A, D, karoten a dalších. Proto dodá vašemu tělo potřebné látky pro jeho správné fungování. Rituál přípravy zeleného čaje s mlékem a pozorování postupného rozlévání a mísení obou tekutin bude působit příznivě na vaši psychiku a odstraní stres. Abyste si naplno užili tento estetický zážitek, servírujte zelený čaj s mlékem v průhledných šálcích.
Čím je mléko proslulé, je vysoký obsah vápníků, jehož preventivní pití oddaluje vznik osteoporózy, udržuje pevné kosti a zdravé a silné zuby. V zeleném čaji je zase velké množství antioxidantů, které chrání tělo před vnějšími nepříznivými vlivy.
Chuť zeleného čaje s mlékem
Typickým znakem čaje je jeho svíravá chuť, kterou způsobují látky katechiny v čaji obsažené, ty přidání mléka zjemní a čaj tak chutná méně hořce. Doslazením například medem dosáhnete velmi jemného nápoje, který můžete podat i dětem.