Zelený čaj vs. černý čaj
Zelený i černý čaj jsou ručně sbírané lístky ze stejné rostliny, avšak jejich zpracování je jiné a proto mají také různé účinky a jsou v nich obsaženy rozdílné zdraví prospěšné látky.
Zelený čaj
Zpracování zeleného čaje probíhá tak, že lístky jsou nasbírány, promyty vodní párou a pak svinuty do požadovaného tvaru. Následuje sušení na slunci. Tento čaj si zachovává obsah chlorofylu a tak nemění svou původní zelenou barvu listů.
A nejen to, tím, že zelený čaj neprochází fermentací, má vyšší obsah antioxidantů, vitaminů, flavonoidů a katechinů, které působí pozitivně na lidské zdraví. Jeho pravidelné pití snižuje riziko infarktu, rakoviny i cukrovky. Navíc napomáhá redukční dietě.
Zelený čaj má díky způsobu sušení jemnou méně výraznou chuť, než čaj černý a vyšší hořkost díky většímu obsahu tříslovin, proto by se neměl moc dlouho louhovat. Nejvýše dvě minuty.
Černý čaj
Při zpracování černého čaje probíhá důležitý proces zvaný fermentace. Lístky čaje se nechají zavadnout a následná oxidace způsobí změnu jejich barvy ze zelené na hnědou. Při tom se uvolní éterické látky a plně se rozvine chuť a aroma čaje.
Černé čaje, které prošly fermentací, jsou tak více aromatické a chuťově plnější, než čaje zelené. Nevýhodou však je, že ztrácejí některé účinné látky, které jsou prospěšné pro naše zdraví.
Obsah kofeinu v černém čaji je vyšší, než v zeleném čaji, proto mají větší stimulační účinek na lidský organismus.
Zelený čaj vs. černý čaj
Zelený čaj je díky vysokému obsahu léčivých látek prospěšný pro náš organismus, kdežto černý čaj s vysokým obsahem kofeinu nám zase napomáhá získat energii. Oba čaje mají příjemná aromata a barvy a jejich pití léčí lidskou psychiku a ta je základem zdraví těla. Pití zeleného i černého čaje je pro nás přínosné a proto si jej dejme každý den oba, třeba v jinou denní dobu. Černý čaj ráno, pro získání energie a zelený pro zdraví odpoledne.