Vietnamský zelený čaj
O čaji,  Zelený čaj zdraví

Zelený čaj látky a vitamíny

Jaké látky a vitamíny obsahuje zelený čaj ?

Zelený čaj je nutričně velmi bohatý. Obsahuje katechiny, kofein, theanin, vitamíny C, B2, E, beta karoten, kyselinu listovou, saponiny, minerály jako draslík, fosfor, vápník, mangan a chlorofyl.

Zelený čaj má vysoký obsah přirozeně se vyskytujících silných antioxidantů polyfenolů. A to je skupiny sloučenin flavonoidy, rozeznáváme mnoho druhů flavonoidů, v zeleném čaji se však ve vysoké koncentraci nacházejí zejména katechiny.

Katechiny

Katechiny jsou látky přirozeně přítomné v zeleném čaji, z nichž nejvhodnější je galát (EGCG), ty prosperují téměř každému orgánů v těle. Chrání srdce, nervovou soustavu, bojují s obezitou, pomáhají játrům a cévám.

Kofein

Obsah kofeinu v zeleném čaji závisí na výrobci, jde však o menší poměr kofeinu než v kávě. Přesto se může zelený čaj chovat jako stimulant, pro některé lidi působí jako životabudič, dodává jim energií a zlepší náladu.

Zelený čaj má okolo 35 až 80 mg kofeinu na 230ml šálku, přičemž šálek kávy má 100- 400 mg kofeinu. Kofein je přírodní stimulant, který vám pomáhá zbavit se únavy a zlepšuje pozornost. Denní dávka kofeinu by měla být maximálně 400 mg, pokud chcete zabránit vedlejším účinkům je doporučená dávka jednorázová a to 200 mg, nežádoucí účinky jsou nespavost, neklid a nepravidelnostmi srdečního rytmu.

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) je látkou která přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. V organismu vykazuje antioxidační účinky. Přispívá k činnosti nervové soustavy a ke snížení únavy a vyčerpání. Vitamin B2 má vliv na kvalitu pokožky a zraku.

Theanin

Theanin tvoří 1-2% zeleného čaje, denní dávka theaninu je 100 – 200 jednou nebo dvakrát denně, maximální denní dávka je 1200mg. Theanin je velmi prosperují látka pro tělo, chrání paměť, snižuje krevní tlak a snižuje výskyt mozkové příhody.