Nutné zásady přípravy zeleného čaje
Pro Evropany je příprava po japonském stylu zcela nepochopitelná, přesto však existují základní pravidla pro přípravu čaje, které by se pro vysokou kvalitu a dobrou chuť čaje měly dodržovat:
Několik nutných zásad, které je třeba dodržet:
- čaj se nikdy nesmí vařit, jak bylo již popsáno výše, ale pouze spařit. Proto není vhodné sypat čaj do hrnečku přímo, bez možnosti vyndání po několika minutách, v případě nálevových sáčků sáček nechat ve vodě louhovat, dokud se čaj nevypije
- nejlepší pro spařování čaje jsou tenkostěnné porcelánové nebo skleněné nádoby, které mají při povrchu sítku na čaj. Čaj je také vhodné při luhování zakrýt, proto se jeví jako vhodná nádoba ta s víčkem
- voda, kterou používáme pro přípravu čaje by měla být čerstvá, ne odstátá několik dní
- pro přípravu čaje se nehodí kovové nádobí, a to jak kovové konvičky, hrnečky, tak ani kovová sítka
- nádoba, ve kterém se vaří čajz se myje pouze horkou vodou
- pro skladování čaje jsou nejvhodnější plechové krabičky, dobré je je vyložit papírem, ale hodí se i nádoby skleněné
- po uvaření se čaj podává čerstvě uvařený, zelený čaj se nikdy neohřívá, pro jeho slazení je třeba dvojitá dávka cukru než pro černý
- dobře spařený čaj poznáme podle toho, že v konvici bez sítka čaj po spaření klesne ke dnu a není třeba jej cedit, pouze stačí slít.
Pro ochucení čaje se do něj přidává také mléko, smetana šlehačka, citron, pomeranč, ananas, ovocné šťávy, či různé lihoviny. S jejich použitím se však musí opatrně, aby velké množství těchto příměsí nezatřelo chuť čaje jako takového.