Japonský zelený čaj Gyokuro
Tento druh čaje patří k nejlepším, nejvyhledávanějším, ale také poměrně drahým zeleným čajům. Traduje se, že Japonci podávají Gyokuro jen vzácným hostům. Kromě toho je využíván pro své, zdraví prospěšné, účinky. Jako všechny zelené čaje je nefermentovaný.
A jak čaj chutná? Není ani hořký, ani sladký, není slaný ani kyselý. Japonci pro chuť čaje Gyokuro vymysleli název umami – jde o novou, pátou chuť. Čaj totiž chutná velice jemně, lahodně a opojně.
Jak japonský zelený čaj Gyokuro vypadá? Má velmi úzké, ploché a hebké listy, jejichž barva je temně zelená a lesklá. Pro svůj vzhled se mu přezdívá Nefritová či Jadeitová rosa. Už samy tyto názvy naznačují, že půjde o cosi výjimečného. Chuť i aroma se postupně rozvíjí v ústech až do silného chuťového zážitku. Nápoj v šálku má nádech modravé barvy.
Tento unikátní čaj se pěstuje na čajovníkových plantážích v japonských prefekturách Udži, Kagoshima, Fukuoka a Miyazaky za specifických podmínek. Jednou z nich je to, že několik týdnů před sklizní se rostliny překrývající stínícími rohožemi. Drobné čajové lístky se sbírají na jaře, ovšem nejvhodnější ke sběru a nejkvalitnější jsou ještě zavinuté listové pupeny.
Japonský zelený čaj Gyokuro má povzbuzující účinky – má vyšší obsah teinu, kofeinu a chlorofylu – a používá se tedy jako všeobecné tonikum.
Přírodní látky v čaji obsažené (flavonoidy, polyfenoly, proanthokianidiny) působí jako antioxidanty proti volným radikálům v organizmu. V Japonsku se Gyokuro používá jako podpůrný prostředek při srdečních chorobách, cukrovce, poruchách trávení, příznivé účinky má na játra i slinivku, které čistí a chrání, a dokonce se i užívá jako prevence proti karcinomu (polyfenol epigalokatechin-3-galát údajně chrání zdravé buňky před zhoubným bujením). Dále čaj zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a snižuje cholesterol „špatný“.
Japonský zelený čaj Gyokuro je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách nebo obchodech se zdravou výživou, a to nejen jako sypané sušené lístky, ale též jako kapsle. Anebo si ho nechte naservírovat rovnou v některé z čajoven.