O čaji

Zelený čaj má v těhotenství zelenou, ale má svá omezení

Zelených čajů je nepřeberné množství. Je to jeden z nejstarších nápojů, pijeme ho už 5 tisíc let. Známe jeho chemické složení i vlastnosti a můžeme s klidem říci, že je to jeden z nejzdravějších nápojů. Zelený čaj je ideálním adeptem pro každodenní pitný režim a nutno říci, že oblíbený je po celém světě. Jak je to ale s pitím zeleného čaje v těhotenství? Tady je potřeba zbystřit a dávat pozor.

Pití čajů v těhotenství jako součást pitného režimu

Gratulujeme, jste těhotná. Pro některou je to nečekaná náhoda, pro jinou vytoužený a dlouho očekávaný stav. Teď je ale čas zpozornět. Už nejste sama a je potřeba se tomu přizpůsobit. Tělo jede na plné obrátky a také zvyšuje objem krve. K tomu bude potřebovat dostatek tekutin. Důležité je pít pravidelně i bez pocitu žízně. Čaje se v tomto jiném stavu mohou stát velice dobrými pomocníky. Například na srovnání žaludku v počátcích těhotenství i k pomoci s vyvoláním porodu na jeho konci.

Co zelený čaj obsahuje a proč si na něj dát pozor

Abychom mohli posoudit, zda zelený čaj v těhotenství pít nebo se ho vzdát, je potřeba znát fakta. Nejvíce diskutovanou složkou zeleného čaje pro těhotnou ženu je kofein. Dále nálev čaje obsahuje minerály i vitamíny. Velice je ceněný právě pro obsah polyfenolů, látek s antioxidačními účinky. Abychom tomu správně rozuměli, tyto látky pomáhají tělo zbavovat škodlivin.

Fígl jak pít zelený čaj s klidem i v těhotenství

Obecná doporučení zní: zeleného čaje se vzdávat nemusíte, ale je třeba jeho spotřebu omezit na maximální množství 4 šálků denně. Množství šálků vychází právě z obsahu kofeinu, který přes placentu prochází k dítěti. Existuje ale vychytávka, jak množství kofeinu v čaji omezit. Stačí zalít čaj a nechat ho louhovat jen půl minuty. Tento první nálev vylít a pak čaj zalít znovu, ten už můžete pít. Kofein se totiž do čaje uvolňuje jako první a tak značnou část této látky vylijete s prvním nálevem.

Jak nejlépe zelený čaj připravit?

Kvalitní zelený čaj si vyrobíme zalitím sušených lístků čajovníku, v ideálním případě půjde o sypaný čaj s celými lístky. Čaj zalijeme převařenou vodou zchladlou na teplotu 60-80 °C. Při teplejší vodě je možné, že čaj bude nahořklý díky uvolňování tříslovin z listů, při teplotě nižší bude zase bez chuti, protože vonné i chuťové složky čaje se uvolňují jen málo. Kvalitní sypané čaje můžeme zalévat několikrát a přesto čaj stále chutná skvěle.

Napsat komentář