Druhy zeleného čaje

Maté čaj

Historie

Maté je nápoj připravený ze zelených částí stromu nesoucí latinský název Ilax paraguarensis, česky je to cesmína paraguayská. Domovinou této rostliny jsou jihoamerické lesy, především Paraguay a Uruguay, ale i Argentina a Brazílie. Maté se zde traičně pije už více jak 2000 let, a to jak horké, tak studené. Do Evropy se dostaly nasekané lístky a stonky až se zámořskými mořeplavci a misionáři.

Příprava

Zelené nedřevnaté stonky s lístky se dost na jemno nasekají a zalijí horkou vodou v nádobě zvané kalabasa. Kalabasa je vydlabaná a vysušená tykev, například Lagenárie obecná. Kulovitý tvar s kruhovým otvorem může být však vytvořen i z keramiky nebo z kovu. K pití čaje se používá tzv. bombilla, což je kovové nebo dřevěné brčko zakončené sítkem, aby se kousky maté nedostaly do úst.

Účinky

Lístky zůstávají v nápoji po celou dobu pití, čímž se umocňuje a prohlubuje vyluhování povzbudivých látek (kofeinu) obsažených v rostlině. Vzniklý čaj voní lehce po kouři. S oblibou je do něj přidáván karamel nebo prostý cukr. Fyzicky pracující jihoameričané si jej brávají do práce. Je skutečně hodně povzbuzující, proto volte jeho konzumaci tehdy, kdy potřebujete zůstat dlouho vzhůru. Anebo v dopoledních hodinách místo kafe či čaje. Jeho účinky přetrvávají i několik hodin, u citlivějších jedinců klidně i 4.

Zajímavé je, že nápoj maté má mnohonásobně větší povzbuzující účinky, než kafe. Navíc podporuje koncentraci, což při konzumace kafe nebývá patrné. Oproti kafi a čaji nevyvolává bušení srdce, nezvyšuje tlak, po jeho požití nevzniká nervozita, roztěkanost, ani podráždění žaludku či ledvin.

Jako neslazený jej lze použít při boji s nadváhou, neboť snižuje pocit hladu a zároveň urychluje spalování tuků v těle. Jako slazený zase poslouží při potřebě fyzického výkonu. Anebo jen tak pro radost. Nápoj maté projasňuje myšlení a zlepšuje náladu.

Napsat komentář