Sypaný zelený čaj
Sáček do hrnku, zalijeme horkou vodou, necháme vylouhovat a vytáhneme. Za 5 minut máme hotový pytlíkového čaj se vším všudy, rychlé a praktické. To je ale asi jedná výhoda tohoto čaje. A proč je vlastně sypaný zelený čaj lepší, než ten porcovaný?
Sypaný zelený čaj a naše zdraví
V sypaném zeleném čaji je obecně hojně zastoupen tein, látka která má podobné vlastnosti jako kofein. Nabudí tělo, zahání únavu, pomáhá při redukci tuku a obsahuje katechin, což je přírodní antioxidant. V jakém množství jsou tyto látky v čaji zastoupeny závisí samozřejmě na jeho druhu. Snažíte-li se například o redukci tuku, můžete si vybrat ten s vyšším obsahem teinu a pít ho před tréninkem, jako přírodní spalovač.
Kvalita nadevše
Zkoumáte-li někdy u porcovaných čajů jejich složení, často kromě minimálního množství čajových lístků najdete ve složení různá barviva, umělé dochucovací látky a jiné aromatické složky. Zatímco v supermarketu koupíte krabičku s nápisem zelený čaj, ve které najdete 12 pytlíků, při koupi sypaného čaje máte nespočet možností a čaj si vyberete podle svých preferencí, zda-li bude vícenálevový, silný či slabší, aromatický či nevýrazný. Zjistíte si také původ čaje a způsob jeho zpracování.
Očista duše
Není to jenom o popíjení čaje v v práci, nebo u televize. Samotná příprava je rituál, očista mysli. Nenechte se ochudit o pozvolné rozvolňování čajových lístků, o vůni, která se line místností a užijte si chvilku klidu pouhou přípravou sypaného čaje. Můžete si pořídit i stylovou čajovou soupravu, se kterou svůj domácí rituál dotáhnete do naprosté dokonalosti.
Příprava sypaného čaje
Neexistuje žádný univerzální návod, při jaké teplotě a v jakém poměru připravit sypaný zelený čaj, vše se odvíjí od druhu čaje. Obecně však platí, že je třeba zalévat čaj vodou, která prošla varem a následně vychladla na 60-80 stupňů, v závislosti na druhu. Pokud na krabičce porcovaného zeleného čaje vidíte, že se čaj zalévá vroucí vodou, raději jej vraťte do regálu, tento produkt nemá se zeleným čajem nic společného. Pokud se nechají lístky vylouhovat v teplejší vodě, než k jaké je čaj určen, začnou se v něm uvolňovat třísloviny a to zapříčiní zahořklou chuť nápoje.
Druhy zeleného čaje
Obecně se dělí dle původu na:
Čínské čaje – které se dále dělí podle provincií. Nejznámější je u nás velice oblíbený Gunpowder, který má asi nejvyšší obsah teinu. Čína bývá považována za kolébku zeleného čaje.
Japonské čaje – ty se od těch čínských liší způsobem zpracování lístků, ve většině neprochází úplnou fermentací. Mezi nejznámější patří Gyokuro, Sencha, nebo jedinečná Matcha.
Vietnamské čaje – pro Vietnam jsou typické spíše polozelené čaje, tzv oolongy. Vietnamské zelené čaje bývají silnější a aromatičtější. Mezi nejznámější zástupce patří třeba Thai Nguyen.
Kromě těchto destinací se zelený čaj hojně pěstuje na Srí Lance, ale poslední dobou také v Indii.