Nejlepší zelený čaj
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům. Které typy stojí za to a proč?
Mao Feng
Tento čaj pochází ze Žlutých hor neboli Huang Shan, které se nacházejí v provincii Anhui. Dnes už se ale pěstuje i v dalších oblastech.
Čaj je charakteristický světle žlutou barvou a příjemnou květinovou vůní. Jemné aroma připomíná orchideje. Oceňován bývá také díky příjemné nasládlé chuti, která se označuje za elegantní a také ji charakterizuje přídomek čerstvá.
Chuť čaje, jehož název se překládá jako „Ochmýřený vrcholek“ je velmi jemná, proto se hodí k běžnému celodennímu popíjení. Postrádá nežádoucí trpkost. V chuti najdeme také charakteristický dozvuk a celkově působí velmi osvěžujícím dojmem. Tento čaj patří obecně k nejoblíbenějším typům.
Pi Lo Chun
Velmi dobré podmínky pro pěstování tohoto typu jsou v Dongting v čínské provincii Jiangsu. Podle specifického tvaru listů se tomuto čaji říká „Zelené spirálky jara“, nejlepší doba na sběr je totiž právě v tomto období. Údajně jej tak pojmenoval samotný císař, který byl okouzlený nádhernou vůní tohoto čaje. Spirálky se svinují do typického tvaru.
Nálev může mít světle žlutou až limetkově zelenou barvu. Tento typ čaje se opět vyznačuje příjemně nasládlou chutí. V aroma můžeme opět definovat především květiny. Někteří ochutnávající však vůni přirovnávají dokonce k pečenému kuřeti na bylinkách a upozorňují, že je výrazná, jiní v čaji vidí více ovoce. Suchý čaj voní po medu.
Téměř není trpký, při bližšímu zkoumání však lehkou svíravost zaznamenat můžete. Ta nicméně není nežádoucí, naopak. Chuť za sebou zanechává velmi svěží dojem. Dozvuk je dlouhý a příjemný, chuť bývá také opisována coby spíše těžší. Zároveň zůstává dostatečně vyvážená a plná. Typicky bývá hořkosladká až peprná.
Tie Guanyin
Tento čaj se řadí k vůbec nejrozšířenějším odrůdám. Název v překladu znamená „Železná bohyně milosrdenství“. Typické jsou pro něj velké a hrubé listy.
Řadíme jej k polozeleným čajům. Nálev má barvu žlutou až žlutozelenou. Ve výrazně zemité chuti dominují především čerstvé byliny. Podle některých konzumentů můžete rovněž čekat mírně svíravou chuť.
Podobně se čaj vyznačuje také intenzivní vůní. Ta je velmi sladká a lze v ní květinově orchidejové tóny, také nádech ořechů. Ozývají se v ní dokonce rovněž řezané karafiáty či propolis, lehce dřevitý dotek nebo grep.
Vhodný je tento nápoj spíše pro zkušené konzumenty. Za intenzivní nasládlou chuť je zodpovědný proces výroby tohoto čaje, kdy probíhá pouze částečná fermentace. Chuť tohoto čaje může být poměrně proměnlivá.
Typická je pro tento čaj rovněž dlouhá dochuť. Charakteristická je pro tento čaj rovněž ve velké míře tzv. orchidejová kvalita chutě a vůně. Hodí se například k bohatší večeři, dobře se kombinuje s bílým masem.