Kde roste zelený čaj
Jak jistě každý ví, čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. To je z botanického hlediska stálezelený keř, který dorůstá výšky 5-15 metrů, výjimečně však může dosáhnout až 30 metrů. Čajovníky jsou lidmi pěstovány na čajových plantážích, kde jsou udržovány ve výšce cca 1 metru, což umožňuje jednodušší sběr čajových lístků.
Plantáže jsou druhem zemědělského území, na kterém se intenzivně pěstuje jeden druh rostliny za účelem sklizně a prodeje. Jsou to rozsáhlé pozemky, o které se pravidelně starají lidé. Plantáže se využívají téměř po celém světě a kromě čaje se na nich pěstuje i spousta dalších druhů rostlin, např. káva, bavlna, kaučuk, banány, nebo jahody. Rostliny takhle na jednom místě jsou totiž velmi praktické a lépe se udržují. Je k nim totiž lepší přístup, lépe se dbá na jejich ochranu a kontrolu, a samozřejmě i sklizeň je jednodušší. Na plantážích jsou plodiny ve většině případů sklízené ručně.
Plantáže s čajem se nachází ve více než třiceti zemích světa. Hlavními producenty čaje jsou asijské země – Srí Lanka, Indie, Japonsko, Čína, Indonésie, Turecko, Írán a další. Kromě Asie se čaj pěstuje také v Africe, Jižní Americe a v nepříliš velkém množství také v Evropě.
Japonské zelené čaje
Pěstováním čistě zeleného čaje se zabývá Japonsko. Jeho produkce tam zabírá až 98% celkové výroby čaje. Čajové plantáže najdete v Japonsku skoro všude, s výjimkou několika málo oblastí, jako Hokkaido, Yamagata a Osaka. V Japonsku se čaj sklízí převážně strojově a na většinu čajů zde využívají chemické postřiky a hnojiva. Nejlepší japonské zelené čaje pocházejí z oblasti Udži v Kjótu, kvalitní čaj se však pěstuje téměř v celém jižním Japonsku.
Zelené čaje pěstované v Japonsku jsou:
- Čaj Bancha
- Čaj Sencha
- Čaj Kabuse
- Gyokuro
- Matcha
- Genmaiča
- Kukicha
- Hōjicha
- Tamarjokuča
Čínské zelené čaje
Další zemí pěstující z velké části zelené čaje je Čína. Tato země má v pěstování čajů oproti ostatním obrovský náskok, pěstuje je totiž už tisíce let. To je znát také na jejich kvalitě, která je známá celému světu. Nejznámějšími čínskými provinciemi pro pěstování zeleného čaje jsou Zhejiang, Hubei, Henan, Jiangsu, Jiangxi a Anhui.
V Číně se pěstuje obrovské množství různých druhů zelených čajů. Patří mezi ně např.:
Evropské zelené čaje
A jelikož jsme obyvatelé Evropy, pojďme se podívat, kde se čaj pěstuje u nás. Jedním z míst v Evropě, kde se pěstuje čaj, je Portugalský ostrov Sao Miguel, kde se čaj pěstuje už téměř 200 let. Druh čajovníku, který zde pěstují, se nazývá Camellia sinensis neboli Čajovník čínský. Z toho se vyrábí např. japonský čaj Kukicha.
Dalším místem, kde se v Evropě pěstuje čaj, je Švýcarsko. Čaji se v něm, díky unikátnímu mikroklimatu subtropů, skvěle daří. Čajová plantáž je zde poměrně nově, vznikla teprve v roce 2005. Sklizeň zde není moc velká, sklízí se jen jednou ročně a celková úroda činí pouhý kilogram. Přesto je čajová sklizeň ve Švýcarsku velkou událostí.